Тамақтан кейін  шектелетін 5 әрекет

 Көптеген адамдар тамақтан кейін шай ішіп, жеміс-жидек жеп алуды теріс көрмейді. Алайда бұл олардың денсаулығына жаман ықпал ететінін сезінбейді.
1, Тамақтан кейін жеміс-жидек жеу – асқазан ішек жолдары қызыметін бұзады., астың қортылуын кешеуілдетеді, тамақтан кейінгі тәтті жемістер асқазанды кептіріп, іш өту, іш қату, асқазан қышқылын жоғарлату секілді жағдайларды туындатады. Жеміс-жидекті тамақтан 1 сағат бұрын не 2-3 сағат кейін жеген пайдалы.

2, Тамақтан кейін  шай ішкен улы дәрі ішкенмен қарайлас. Шайдың құрамындағы дубиль қышқылы мен теофиллин асқазан және ішек бездерінің сөл бөліп шығаруын  төмендетіп жібереді, сондай-ақ астағы еттерді, жұмыртқаларды, сүт өнімдерін қатырып, денеге сімірілуін төмендетеді. Қытай мамандары  қайнаған су астан кейінгі ең тамаша сусын болып табылады деп қарайды.Ал жеңілдеу шайды тамақтан жарты сағаттан кейін ішкен орынды болады. 
3, Тамақтан кейін жарты сағат ішінде көп қозғалыста болу, жүрек аурулары, асқазан жарасы, асқазаны төмендеген ауруы барлардың патологиялық жағдайларын үдете түседі.
 
4, Тамақтан кейін суға түсу, тіс шоткілеу, белбеуді босату – ас қорытуға кері әсерін жасап, тіс тамырын босатып, асқазанның төмен құлдырауын тездетеді.
5, тамақтан кеін дереу жата қалып, ұйқыға кету – ми инсульты мен дененің толып кетуінің себебі болады. Тамақтан кейін мидың қан айналысы баяулап,  ұйқыда миға қан жетіспеуден ишемиялық инсульт болып қалу мүмкіндігі жоғарылайды, астағы энергияның төте майға  айналуын тездетеді.
А.Д.